Liderul separatiştilor catalani poate fi extrădat în Spania, din exilul auto-impus

Valentin Borcea ACTUALITATE

Fostul lider al separatiștilor catalani, Carles Puigdemont, care au încercat unilateral să rupă regiunea de restul Spaniei, poate fi extrădat în țara de origine, a decis un tribunal german.

Fostul șef al administrației regionale de la Barcelona a fost arestat în Germania în martie, în baza unui mandate european, la scurt timp după ce a trecut frontiera germano-daneză. Carles Puigdemont era în drum spre Belgia, țara unde a plecat într-un exil auto-impus, după ce a declarat ilegal independența Cataloniei.

Liderul separatist este acuzat în Spania pentru rebeliune, incitare la rebeliune și delapidare de fonduri publice. Din cauza acestei din urmă acuzații, un tribunal din landul german Schleswig-Holstein a decis că extrădarea este justificată. Dar asta înseamnă că fostul premier catalan nu va fi judecat în Spania și pentru celelalte capete de acuzare. Avocații lui au anunțat deja că vor face apel.

Carles Puigdemont, în calitatea sa de premier al guvernului regional catalan, a condus operațiunile care au dus până la o declarație unilateră de independență a Cataloniei de Spania, votată de majoritatea separatistă din parlamentul de la Barcelona.

Executivul regional catalan a organizat și un referendum pe care să-și bazeze aspirațiile de independență, în ciuda faptului că Tribunalul Constituțional de la Madrid a decis, în mai multe rânduri, că o asemenea consultare contravine legii fundamentale. Separatiștii din Catalonia au organizat și ample proteste de stradă, ca să încerce să forțeze mâna autorităților spaniole. Mișcările separatiste au fost finanțate ilegal din bani publici, au decis magistraţii spanioli.

Într-o rară intervenție publică, Regele Felipe al VI-lea a făcut apel la catalani, dar și la guvernul spaniol, să respecte Constituția. Separatiștii, care sunt mai ales activiști socialiști și comuniști, care încă deplâng înfrângerea republicanilor spanioli de către naționaliștii generalul Franco în războiul civil spaniol, l-au acuzat pe monarhul spaniol că ține partea autorităților de la Madrid.

Imediat după votarea așa-numitei declarații de independență, premierul Mariano Rajoy, a activat articolul 155 din Constituție, care permite suspendarea autonomiei regionale, a demis guvernul și parlamentul de la Barcelona și a preluat conducerea Cataloniei. Mai mulți lideri separatiști au ajuns după gratii, dar unii, printre care și Carles Puigdemont, au fugit în exil.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
SUMMIT NATO: România va organiza un centru de comandă operațional, cu 400 de ofițeri de stat major
Cel mai tensionat summit NATO din ultima perioadă s-a încheiat cu succes, cel puțin din ...