Misteriosul creditor cu 250.000 de lei al lui Nicușor Dan din Consiliul local al Timișoarei

Andrei Marcu ACTUALITATE POLITIC SOCIAL

Arhitectul timișorean Răzvan Negrișanu, consilier local USR la Timișoara, l-a împrumutat pe Nicușor Dan cu suma de 250.000 de lei în campania electorală, scrie Ziua de vest.

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale 2025 a început pe 4 aprilie, deci Negrișanu i-a acordat candidatului independent Nicușor Dan împrumutul de 250 000 de lei, echivalentul a  50 000 de euro, cândva, în primele 3 luni ale anului în curs.

Consilierul local a depus la Primăria Timișoara o declarație de avere pentru anul 2025, pe data de 5 iunie 2025 ( https://assets.primariatm.ro/513da4fe-505f-48c4-9378-bd7a801e459b/NEGRISANU_AVERE.pdf ). Ilegalitatea săvârșită de Răzvan Negrișanu este nedeclararea acestor sume. El era obligat prin lege ca, la rubrica nr. 2, “Plasamente, investiții directe și împrumuturi acordate, dacă valoarea de piață însumată a tuturor acestora depășește 5.000 euro”, să menționeze cei 250 de mii de lei dați împrumut. Problema ivită: consilierul USR Negrișanu a omis să menționeze suma în declarația de avere.

 

În conformitate cu prevederile art. 41, alin. 1, pct. 28 din Legea nr. 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea ANI republicată, aleșii locali au obligația declarării averii și intereselor. Același act normativ stipulează că “declarația de avere se face în scris, pe proprie răspundere și cuprinde bunurile proprii, comune și cele deținute în indiviziune, precum și cele ale copiilor aflați în întreținere”.

Practic, prin publicarea declarației de avere, pe 14 iunie, președintele Nicușor Dan a devoalat ilegalitatea făcută de arhitectul userist din Timișoara. Câteva organizații și persoane fizice, dar și reprezentanții unui partid de opoziție au anunțat deja, încă de luni seara, că vor sesiza Agenția Națională de Integritate, pentru încălcarea legii.

Răzvan Negrișanu apare și în procesul pe care ANI l-a intentat președintelui național al USR, Dominic Fritz, care este primarul Timișoarei.

Pe 10 iulie 2024, Agenția Națională de Integritate (ANI) a transmis că primarul Timișoarei, Dominic Fritz, este în conflict de interese, după ce a luat un împrumut de la o persoană fizică în campania electorală din 2020, iar apoi ar fi semnat un act administrativ în favoarea societăţii reprezentată de aceasta.

ANI se referă tot la consilierul local Răzvan Negrișanu de la USR, care i-a împrumutat lui Dominic Fritz 25.000 lei în campania electorală din 2020.

Fritz redivivus

Inspectorii de integritate l-au declarat pe Dominic Fritz în conflict de interese administrativ, pentru că în 2020, la scurt timp după ce a fost ales primar al Timișoarei, a aprobat un referat de modificare a unui PUZ, pe care l-a înaintat Consiliului Local spre aprobare. Documentația tehnică pentru beneficiarul acestui PUZ a fost realizată de către firma lui Răzvan Negrișanu, același consilier local USR care îi dăduse lui Dominic Fritz cu împrumut suma de 25.000 de lei în campania electorală din anul 2020, pe mandatul trecut, Negrișanu este arhitect și are multe proiecte promovate în consiliul local, unde nu are nicio jenă și se prevalează de abținerea de la vot, când proiectele de HCL vizează firma sa de arhitectură.

Dominic Fritz a atacat demersul ANI în instanță, avocatul primarului a cerut mai multe amânări, a stabilit o adresă de corespondență tocmai la Cluj și a reușit, prin tergiversare, să ajungă până la Curtea de Apel Timișoara. Doar că nu a reușit să convingă judecătorii niciuneia dintre instanțele timișene de nevinovăția primarului Fritz.

Pentru a mai câștiga timp, avocatul primarului Fritz a invocat o excepție de neconstituționalitate, iar procesul s-a complicat și se prelungește.

Apărătorul lui Dominic Fritz a obținut un termen în luna noiembrie 2025, la Înalta Curte de Casație și Justiție, care va judeca recursul făcut de ANI la cererea de suspendare procesului cerută de avocatul primarului USR acuzat.

“În dosarul nr.924/59/2024, având ca obiect anularea raportului de evaluare emis de ANI, prin care s-a reținut existența situației de conflict de interese față de reclamantul Fritz Dominic Samuel, Curtea de Apel Timișoara, prin încheierea pronunțată în sedința publică din data de 20.01.2025 a dispus:

“…..sesizarea Curții Constituționale a României cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.228 alin.(1) lit.b.) din O.U.G nr.57/2019….ale art.25 alin.(3) din Legea nr.176/2010…..Dispune suspendarea judecății până la soluționarea de către Curtea Constituțională a României a excepției de neconstituționalitate. Cu recurs pe toată durata suspendării în ceea ce privește suspendarea judecății, calea de atac urmând a fi depusă la Curtea de Apel Timișoara”.

Astfel, cauza, având ca obiect soluționarea excepției de neconstituționalitate a dispozitiilor art.228 alin.(1) lit.b.) din O.U.G nr.57/2019….ale art.25 alin.(3) din Legea nr.176/2010 invocată de reclamantul Fritz Dominic Samuel, a fost înaintată de Curtea de Apel Timișoara la instanța de control constitutional – Curtea Constituțională a României – fiind inregistrată sub numărul de dosar 469D/2025 (dosar de instanță 924/59/2024), ce se află în fază de raport, și pentru care nu s-a stabilit termen de judecată .

Față de soluția privind suspendarea judecății până la soluționarea, de către Curtea Constituțională a României, a excepției de neconstituționalitate invocată de reclamantul Fritz Dominic Samuel, ANI a formulat recurs, fiind înregistrat la Curtea de Apel Timișoara, și urmând a fi transmis, spre competentă soluționare, instanței de control judiciar – Înalta Curte de Casație și Justiție,” a comunicat oficial Agenția Națională de Integritate, pe 20 martie 2025.

Între timp, primarul Timișoarei trage de timp și forțează, fără success, schimbări în legea de funcționare a ANI. Devenit președinte national al USR, partid ce a intrat în coaliția de guvernare, Dominic Fritz critică ANI pentru activitatea sa, deși el se află în proces cu instituția și astfel, amestecă politicul într-o chestiune juridică și de administrație.

Pe 30 mai 2025, Dominic Fritz, având deja audiență națională, a criticat activitatea Agenției Naționale de Integritate. El susținea că, în 2023, instituția a constatat doar 11 cazuri de averi nejustificate, lamentare care a venit după ce Curtea Constituțională a decis că demnitarii și funcționarii publici nu mai sunt obligați să facă publice declarațiile de avere și că nu mai trebuie să declare averile soților/soțiilor sau ale copiilor.

Mai mult, Fritz a declarat că USR va propune o revizuire a legislației, pentru a asigura transparența necesară, respectând însă și standardele de constituționalitate impuse de CCR. În plus, tot el, cu cinism, susține că lupta anticorupție nu constă doar în publicarea declarațiilor de avere și de interese.

După ce președintele Dan l-a expus, cel mai probabil neintenționat, pe Negrișanu, acesta va urma exemplul șefului său de partid, dacă va fi sesizată ANI și amândoi vor fi în proces cu instituția.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Dominic Fritz, acuzat că va fi groparul orașului florilor, Timișoara
Timișoara riscă să piardă una dintre instituțiile simbol pentru spațiul verde și tradiția peisagistică a ...