Educația, mai importantă decât arma atomică

Marius Ghilezan ACTUALITATE POLITIC SOCIAL

„Educația este cea mai puternică armă,  pe care o poți folosi

pentru a schimba lumea” (Nelson Mandela)

Educația este importantă în viața fiecărui individ, indiferent de lumea căreia îi aparține. Este un dar al cunoașterii, în măsură să împlinească visele noastre. Poate fi înfăptuită cu ajutorul Inteligenței Artificiale, dar și fără ea. Apariția acestui instrument de lucru poate fi asemuită cărților, după inventarea tiparului de către Gutenberg sau roților de către sumerieni, populație dispărută de pe actualul teritoriu al Irak-ului.

Întreaga viață este un proces îndelung de învățare, căreia o serie de imbecili dogmatici îi spun „formare profesională”.

Fără dascăli buni și fără educație aleasă, suntem tributari dogmelor, preconcepțiilor și ideologiilor. Un creier gol are mai puțină minte. E locul în care năvălesc nestăvilite lozincile, ideile fixe, invectivele și sentimentele de ură. Un creier înzestrat este o lucrare mântuitoare a lui Dumnezeu. Ca lucrare a Satanei, un cap gol este ținta perfectă pentru gloanțele ideologice, cele mai temute arme de asalt în masă asupra condiției umane, contra firii și a regulilor de organizare socială.

În Biblie, educația este prezentată ca activitatea esențială pentru obținerea înțelepciunii, pentru zămislirea creației, atât de plăcută lui Dumnezeu.  La începutul Facerii Lumii, cunoașterea nu era instrumentalizată. Astăzi, Inteligența artificială, așa cum îi dă numele, este ceva nenatural, dar ușor de domesticit.

Winston Churchill, fostul prim ministru al Regatului Unit al Marii Britanii din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, avea să se sfătuiască în legătură cu salvarea britanicilor după cumplita conflagrație, cu Lordul Beverick. Acesta din urmă, deși făcând parte din Partidul Laburist, l-a îndemnat să îmbrace medicii în aur (să privatizeze spitalele și să facă un sistem unic de supraveghere medicală – NHS – valabil și azi) și să creeze un corp de elită pentru profesori.

“Păi, și dacă nu o să mai rămână bani, ce le voi da profesorilor?” “Onoare, Sir,” i-ar fi răspuns amicul său, la un trabuc și un scotch. De atunci, Anglia are cel mai puternic sistem de învățământ din lume. La scurt timp, liderul britanic avea să piardă funcția de prim ministru, în favoarea lui Atlee, mult mai socialist.

Nu există nicio garanție că o persoană educată va reuși în viață mai mult decât una needucată, dar are o șansă în plus de a ști de unde să ia izvoarele curate ale științei.

Nu trăim doar pentru a exista, trăim pentru a fi, ar spune filosoful. Dar se poate trăi și fără educație? Dar fără Inteligența Artificială? Da, putem. Dar dincolo de civilizație și fără spiritul performanței.

Dumnezeu i-a dat omului dreptul de a cunoaște, de a fi, înainte de a exista și dreptul de a se folosi de unelte. Inteligența Artificială nu e decât o unealtă, comparabilă – dar respectând proporțiile – cu roata, tiparul, motorul și ceasul.

Așa cum ceasurile nu crează timpul, ci doar îl măsoară, așa și Inteligența Artificială nu dă omului minte și îndestularea visată, ci doar ajută la terminarea unui produs. Ce este un eseu redactat de către AI, altceva decât o marfă perisabilă?

Existența noastră nu se concentrează doar pe a rămâne în viață, ci pe a face ceva din noi înșine. După cum spunea Nelson Mandela: „Educația este cea mai puternică armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea”.

Motorul cu abur a schimbat economiile lumii, dar n-a schimbat comportamentul uman.

P.S. Ilie Bolojan, având studii universitare îndoielnice, este doar un instrument al marilor coloniști, nu un lider în stare să aducă românilor prosperitatea mult visată.

 

.https://www.newstand.ro/2025/07/02/maternitatea-unde-se-nasc-minciunile-administratiei-fritz/

 

 

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Alpinistul Horia Colibăşanu a ajuns în vârful muntelui Nanga Parbat – 8.125 metri
Alpinistul timișorean Horia Colibășanu a cucerit vârful muntelui Nanga Parbat, situat în Pakistan. Se consideră ...