Reuniune Trump-Junker: Maşinile germane nu vor fi scutite de taxe vamale în SUA
Trump şi Junker au ajuns la un acord pe negocierile purtate miercuri la Washington pe schimburile comerciale dintre UE şi SUA, unde SUA are un deficit de peste 40 de miliarde de dolari. Atât preşedintele american, cât şi preşedintele Comisiei Europene doresc soluția cu „zero“ tarife în comerțul industrial, cu excepția industriei de automobile.
Uniunea Europeană va crește „imediat“ importurile de soia din SUA, a declarat Trump și a promis să revizuiască problema tarifelor pe importurile din UE de oțel și aluminiu.
Potrivit lui Trump, UE va achiziţiona mai mult gaz petrolier lichefiat din SUA. Donald Trump, care a anunțat înființarea „imediată” a unui grup de lucru, a mai spus că relațiile dintre Washington și Bruxelles intră într-o „fază nouă”.
Germania a salutat rezultatul negocierilor văzând un „progres” pentru a evita un război comercial și a salva milioane de locuri de muncă, a scris Ministrul german al Economiei Peter Altmaier pe Twitter.
În SUA, industria auto germană dispune de peste 118.000 de angajaţi, iar 60% din producţia sa americană este exportată în alte ţări.
Trump a ameninţat să majoreze cu 20% impozitele impuse importurilor de maşini europene. Miliardarul a transmis prin Twitter că America ar trebui „să le producă aici”, sugerând astfel că pe piaţa americană ar trebui să fie comercializate mai multe maşini europene produse în SUA.
UE a reacționat ameninţând cu măsuri de acelaşi calibru şi enumerat o serie de produse americane extrem de populare care ar putea suporta o serie de taxe suplimentare ca urmare a măsurilor promise de preşedinte.
Compania americană producătoare de motociclete, Harley-Davidson, a avertizat Washingtonul că, în urma acestor majorări, profiturile sale s-ar putea reduce la jumătate. Firma susţine că profitul s-ar situa între 9 şi 10%, comparativ cu cel de anul trecut, care a fost de 20%.
„Tarifele sunt cele mai grozave! Orice ţară care tratează SUA cu rea credinţă va trebui să negocieze un acord corect sau să suporte taxele”, a fost reacția lui Trump.
Plecând de la soia, cele două părți s-au angajat ca, prin viitorul acord, să elimine toate taxele, barierele non-fiscale și subsidiile în zonele bunurilor industriale non-automobilistice, serviciilor, chimicalelor și produselor farmaceutice. De asemenea, SUA și UE s-au declarat de acord cu o potențială reformă a WTO (Organizația Mondială a Comerțului), instituție frecvent criticată de administrația Trump.