După întâlnirea cu Vladimir Putin, Donald Trump a reușit să-şi pună toată lumea în cap
“Deși am avut o întâlnire bună cu NATO, am avut o întâlnire și mai bună cu Vladimir Putin al Rusiei” – aceasta este prima declarație a lui Donald Trump după ce s-a întors la Casa Albă, despre summitul la vârf cu omologul său rus.
Părerile politicienilor americani, din ambele partide, au fost diametral opuse:
“Am fost ofițer CIA, sub acoperire timp de 10 ani, dar nu credeam că o să apuc să văd un președinte american influențat de ruși,” a spus un congreman republican de Texas pentru CNN. “Depășește pragul abuzului în serviciu, a fost echivalentă cu trădarea. A fost complet în buzunarul lui Putin” – a transmis John Brennar, fostul director CIA în timpul lui Barack Obama. “Singura explicație posibilă este că probabil rușii au un dosar cu informații compromițătoare” – a declarat și Chuck Schumer, liderul democraților din Senat
Aceastea sunt doar câteva dintre numeroasele critici dure și acide adresate lui Donald Trump, din cauza modului în care s-a comportat în timpul întâlnirii și conferinței de presă a lui Vladimir Putin. Ce i se reproşează președintelui american? Faptul că nu a a fost prea puternic în fața președintelui unei țări rivale. și că a luat partea unui dușman în fața propriilor oameni. Mai precis, Donald Trump a declarat în conferința de presă comună că îl crede pe Vladimir Putin, care i-a spus că statul rus nu s-a implicat în politica internă a SUA și nici nu a încercat să influențeze alegerile. Asta deși toate serviciile de informații americane au spus la unison că este exact invers. Din punct de vedere al criticilor lui Donald Trump, “comandantul suprem” a ignorat cu bună-știință ce i-au zis proprii spioni și a crezut ce i-a spus un fost spion inamic, liderul unui stat adversar.
După conferința de presă, printr-un mesaj pe Twitter și într-un interviu pentru Fox News, președințele american a dat detalii despre poziția sa. Donald Trump i-a povestit lui Sean Hannity, prezentatorul său favorit de la Fox, că Vladimir Putin i-a spus că investigația cu privire la implicarea Rusiei în alegeri este o rușine și că nu îl lasă să se împace cu Rusia. Înainte, pe Twitter, președintele american a scris că pentru a construi un viitor luminos, nu trebuie să te axezi numai pe trecut.
Vladimir Putin a acordat și el un interviu pentru alt post de televiziune, în care a spus că nu contează cine a spart serverele Partidului Democrat și a furat emailuri confidențiale, fapte pentru care Rusia este acuzată, ci că acei hackeri au descoperit o conspirație a democraților și a lui Hillary Clinton. De asemenea, liderul de la Kremlin a afirmat că statul rus nu s-a implicat în politica americană. Tehnic vorbind, are dreptate. De încercarea de influențare a alegerilor au fost acuzate companii private și firme de trolli, despre care se crede că au legături cu ofițeri din serviciile de informații. Deci, persoane private, nu ministere sau Kremlinul. “George Șoroș stă în America, dar el nu reprezintă poziția oficială a Statelor Unite” – a spus Vladimir Putin în timpul conferinței de presă cu Donald Trump.
Ambii lideri au recunoscut că relațiilor dintre țărilor lor sunt extrem de proaste, dar Donald Trump a replicat că Statele Unite și Rusia sunt de vină în egală măsură. Acesta a fost un alt semnal de alarmă pentru criticii președintelui american, care a fost acuzat că pune un semn de egalitate între SUA și un stat agresor și marginalizat pe arena internațională. Practic, spun democrații și republicanii care l-au contestat pe Donald Trump, aceasta a făcut exact ceea ce încearcă Moscova să facă de ani de zile: să spună că între Rusia și SUA nu este nicio diferență, așa că Washingtonul nu poate da lecții altora. Asta a transmis Kremlinul și când a anexat Crimeea, gest pe care îl consider normal deoarece și SUA au ajutat Kosovo să se rupă de Serbia. Și în Siria la fel. Rusia consider că intervenție sa este legitimă, deoarece există precedentele Irak și Afganistan.
Poziția blândă a lui Donald Trump în fața unui adversar, așa cum este Vladimir Putin, a iritat și mai mult, mai ales că a venit după summitul NATO, unde președintele american și-a tras aliații la răspundere. Securitatea în Europa a fost discutată mai mult tangential de președinții SUA și Rusiei. Vladimir Putin a spus că trebuie discutate desfășurările de rachete americane în Europa, scutul antirachetă care are o componentă și la Deveselu. Donald Trump a declarat că este decizia Germaniei să construiască gazoductul Nord Stream 2 și că Statele Unite vor deveni în curând un concurent serios pe piața gazelor naturale din Europa.
Cât despre potențialele informații compromițătoare despre Donald Trump pe care Rusia ar putea să le aibă, Vladimir Putin a râs și a spus că actualul președinte american nu prezenta interes în 2013, când se crede că Donald Trump a petrecut la Moscova cu prostituate. De asemenea, a spus că lumea ar trebui să dea uitării aceste povești.
Tot în conferința de presă de la Helsinki, liderul de la Kremlin a făcut o declarație care a fost cam trecută cu vederea. “Și eu am fost ofițer de informații, știu cum se fac dosarele”. Vladimir Putin vorbea despre dosarele întocmite de spionajul american pentru a dovedi că Rusia a atacat votul din Statele Unite. Dar, în tot contextul summit-ului, ridică numeroase semne de întrebare.
Un singur republican i-a luat apărarea lui Donald Trump. Rand Paul, senator de Kentucky, cunoscut pentru pozițiile pro-Putin pe care le-a avut și în trecut. Președintele american i-a mulțumit personal pe Twitter că i-a ținut partea. Rand Paul a și anunțat că va merge personal în Rusia în următoarele săptămâni pentru a rezolva una dintre problemele cauzate de ancheta în cazul implicării Kremlinului în alegerile americane.